Lichamelijk herstel na een miskraam

Het lichamelijke herstel na een spontane miskraam of een curettage is meestal vlot. Gedurende één tot twee weken kan er nog wat vaginaal bloedverlies zijn, dit kan in het begin helderrood zijn, later meestal wat bruinig. Tijdens dit bloedverlies is het raadzaam te wachten met vrijen, tampons te gebruiken, in bad gaan en te gaan zwemmen. De volgende menstruatie kun je na ongeveer vier tot zes weken verwachten, maar het kan ook eerder of later plaatsvinden. Het is na een miskraam niet moeilijker om zwanger te worden.

Echo na een miskraam

Een echo ter controle of de baarmoeder in zijn geheel schoon is, wordt je aangeboden op onze praktijk. Natuurlijk kun je ook altijd bij ons terecht voor het stellen van vragen en/of emotionele steun. Het kan erg prettig zijn om met een deskundige te praten over hoe je alles ervaren hebt en wat je voelt. 

Anti-D-immunoglobuline

In de regel wordt anti-D toegediend aan vrouwen met een rhesusnegatieve bloedgroep wanneer de miskraam optreedt bij meer dan tien weken zwangerschap. Op deze manier kan het ontstaan van rhesus-antistoffen worden voorkomen. Deze kunnen in een volgende zwangerschap problemen veroorzaken. Als bij echoscopisch onderzoek is aangetoond dat er geen vruchtje is aangelegd, of dat het vruchtje in een zeer vroeg stadium is afgestorven, ziet men af van het geven van anti-D. Men neemt dan aan dat er geen kans is op de vorming van antistoffen.

Langdurige vermoeidheid na een miskraam

Wanneer je je langdurig vermoeid blijft voelen dan raden we je aan om dit te bespreken met je huisarts. Daarnaast zijn er mogelijkheden om je te laten ondersteunen door behandelingen die speciaal gericht zijn op herstel van je lichaam en je (emotionele) balans in je lichaam.

Behandelingen na een miskraam

Haptoherapeut Antje Blom. https://gelukkigvoelen.nl/

Natuurgeneeskundige therapeut Karina van Leeuwen.https://embody.nl/cyclus-consult/

Scroll naar boven