Wat te doen bij een miskraam?

Wat kun je doen als een miskraam of niet vitale zwangerschap is vastgesteld bij de echo?

Afwachten 

Over het algemeen kun je een spontaan einde van de miskraam afwachten. Bij de 50% van de miskramen wordt het vruchtje binnen twee weken na begin van de bloeding volledig afgestoten, bij sommigen pas na een paar weken. Vrouwen bij wie de miskraam op natuurlijke wijze is verlopen, kunnen de gebeurtenissen vaak beter verwerken. Als je ervoor kiest om te wachten tot het vruchtje vanzelf wordt afgestoten, is het verstandig te bedenken hoe lang je wilt afwachten en om dit met de verloskundige te bespreken. Afwachten kan medisch gezien geen kwaad en heeft geen gevolgen voor een nieuwe zwangerschap. Als je later besluit toch medicatie of een curettage te willen, kun je daar alsnog voor kiezen.

Medicatie en Curettage na een miskraam

Sommige vrouwen vinden het moeilijk te wachten tot de miskraam vanzelf op gang komt en de bloeding weer ophoudt. In emotioneel en praktisch opzicht kan het vervelend zijn om te wachten op een spontane miskraam. Lichamelijk kan het zwaar zijn als het bloedverlies lang aanhoudt. Voor sommige vrouwen zijn dit de redenen om eerder in te grijpen door een curettage te laten uitvoeren of met behulp van medicijnen de baarmoeder schoon te maken. Bij een curettage wordt de baarmoeder via de vagina met een dun slangetje leeggezogen of met een schrapertje schoongemaakt. Als alle weefselresten zijn verwijderd, houdt de bloeding vanzelf binnen enkele dagen op. Een curettage is een ingreep die vijf tot tien minuten duurt. Je krijgt een korte narcose en merkt dan niets van de ingreep. Je gaat meestal dezelfde dag weer naar huis. Een gynaecoloog adviseert wat het beste is in jouw situatie: een curettage uit te laten voeren of de miskraam op gang te brengen door middel van medicijnen. Medicatie is meestal het eerste advies.

Wat wij voor je kunnen doen bij een miskraam?

Bij lichamelijke klachten of problemen kun je ons dag en nacht bellen. Ook voor vragen over het verloop van je miskraam kun je altijd bij ons terecht. Door ons te betrekken bij de miskraam kunnen wij je begeleiden als dat gewenst is. Het verlies van zwangerschapsweefsel kan door sommigen als akelig worden ervaren. Daarentegen is er misschien wel behoefte aan extra controle.

Anti – D antistoffen

Anti-d antistoffen (injectie) worden gegeven aan vrouwen met een rhesusnegatieve bloedgroep wanneer de miskraam optreedt bij meer dan 10 weken zwangerschap. Op deze manier kan het ontstaan van rhesus-antistoffen worden voorkomen. Indien dit nodig is dan zullen wij hiervoor zorgdragen.

Wat je zelf kunt doen bij een miskraam?

Je kunt een miskraam niet voorkomen of tegenhouden. Dit kan ook niet door bedrust of medicijnen te nemen. Tijdens en na een miskraam kun je je erg moe en leeg voelen. Rust daarom veel in deze periode. Rust is belangrijk voor je lichaam en geest. Bij pijnklachten mag je gerust pijnstilling nemen. Bijvoorbeeld Diclofenac (via de huisarts). Paracetamol, neem hiervan 1000mg (= twee tabletten) tegelijk. Dit mag maximaal vier keer per dag. En Aleve of Ibuprofen, zonder recept, bij een apotheek te kopen. Ook warmte kan verlichting geven. Een warme kruik of een warme douche kan heerlijk zijn. Gebruik tijdens de miskraam en vlak daarna geen tampons. Dit heeft te maken met het feit dat de baarmoedermond vaak nog iets geopend is en er een grotere kans bestaat op een infectie. (Aspirine raden we af omdat deze bloedverdunnend werkt).

Wat wil je zelf doen met het vruchtje of lichaam van je kindje?

Wil je je kindje graag goed bekijken? Door je kindje in water (de watermethode) te leggen heb je daarvoor rustig de tijd. Wanneer je tijdens je miskraam naar het toilet gaat is het dan ook verstandig om een kom, vergiet of bak de plaatsen in het toilet. Hierin kun je het lichaampje opvangen en voorzichtig afspoelen. Hierna kun je het lichaampje in koud kraanwater leggen. De baby lijkt te zweven in het water. Het water ververs je elke dag. Het water wordt koud gehouden door koelelementen, ijsblokjes of door het bakje met de baby in de koeling te bewaren. Voor meer informatie: www.watermethode.nl.

Begraven – cremeren

Bij een zwangerschapsduur van minder dan 24 weken kun je ervoor kiezen om je kindje gezamenlijk te laten cremeren door het ziekenhuis maar je kunt ook kiezen voor een eigen begrafenis of crematie. Je bent alleen wettelijk verplicht om kindjes die overlijden na een zwangerschap van 24 weken te begraven of te cremeren.

Moet ik aangifte doen van geboorte of van overlijden?

Alleen als je kindje na een zwangerschapstermijn van 24 weken wordt geboren, ben je verplicht om aangifte te doen. Een arts zal hiervoor een verklaring schrijven.

Wil je je kindje laten registreren bij de gemeente?

Als het voor jou belangrijk is om je kindje te laten bijschrijven in de Basisregistratie Personen bij de Gemeente dan kun je dit bij ons aangeven. Hoe pril de zwangerschap ook was of hoe lang geleden het is gebeurd. Daarvoor is onze ‘Verklaring van het verlies van het kindje in de zwangerschap’. Laat ons weten welke overlijdensdatum je op deze verklaring wilt, dan maken we de verklaring specifiek voor je. Je kunt je kindje bij zowel vader als moeder laten bijschrijven.

Scroll naar boven